Thursday, February 6, 2014

WARGAKILANG: Cerita Mistik dari Rumah Anak Yatim


Lama dah saya teringin nak pi melawat Rumah Anak Yatim Ummu Salamah di Kg Air Panas, Jalan Air Ganda di Gerik Perak ini.

Bukan pasal apa, di zaman Facebook ini secara tiba-tiba saya bertemu semula di alam siber seorang sahabat lama, teman sebelah katil waktu zaman MRSM dulu - sdra Mufahuddin Abd Razak, Pengurus rumah anak yatim Ummu Salamah Gerik Perak.

Sebaik-baik saja sampai, bila saya tanya dia, hang ingat dak lagi zaman kita duk niaga kacang di MRSM dulu? terus dia panggil anak2 yatim yg ada tu, dia kata:

"Ha, ini dia SAKSI yang Ayah duk cerita kat hangpa waktu di asrama dulu ayah pernah niaga jual kacang"

Memang betoi, kami dua org, mungkin sebab hidup dlm keadaan sedikit keterpayahan berbanding rakan2 lain, kami buat part time pi beli kacang2 dlm bungkus besar, balik asrama repack dan jual, sekupang dua kupang satu plastik kecik, laku juga.


Itu cerita lama, kini 30 tahun kemudian (TAHUN 2014), sementara saya end up kerja kilang, sahabat saya nie walaupun mengaji sampai Amerika tapi sekarang kerjayanya full time running rumah anak yatim, cumanya beliau nampak uzur sikit bertongkat dan berkerusi roda.

Semua sekali ada lebih kurang 33 orang anak2 yatim/miskin di rumah Ummu Salamah ini. Waktu kami ke sana hanya ada beberapa orang saja yang ada sebab hari sekolah.

(Sebahagian pelajar lelaki yang ada, bergambar bersama timbunan brg2 makanan yang kawan-kawan kirim)

(3 orang pelajar perempuan di samping isteri Mufa dan pembantu)

"Mufa (nama panggilan beliau waktu di asrama), bulan-bulan berapa Jab Kebajikan atau pun Zakat bagi kat rumah anak yatim hang nie?"

KOSONG - lima duit pun tak dak !!

Tu dia aih, 33 orang tak kan sekupang pun depa tak bagi?

Betoi, sekupang pun tak bagi.

"Habis tu, hang kira duk amik risiko la bela budak2 nie tanpa bantuan macam tu?"

Aik - Monier, hang cakap elok-elok sikit, boleh lari AKIDAH !!

Rezeki, kalau Tuhan nak bawa mai DIA bawa mai.


Kemudian kami terlopong bila Mufa mula cerita satu-satu, kisah2 mistik yg tak terlintas dek akal, Tuhan nak tunjuk depan mata. Mufa cerita:

Waktu dia mula2 buka rumah anak yatim ni tahun 2007 dulu memang sakit sikit, dan kebetulan waktu tu ekonomi meleset. Sekali tu dia pi kedai hard ware CINA nama Ah Yong nak berhutang beli brg mcm biasa. Ah Yong duk merungut habag kat dia SALES teruk, bisness merudum dll. Mufa kata, bak mai RM30 bagi anak2 yatim tu makan, nanti insyaallah Tuhan Allah tolong hang.


Ah Yong pun hulur mai RM30, Mufa beli ais kerim bagi kat budak2 tu. Nak dijadikan cerita, tak sampai 5 hari entah mai mana org beli barang, sales Ah Yong naik mendadak jadi RM25 Ribu. Terkejut dia, bila Mufa mai kedai, dia terus mai jumpa Mufa hulur bagi RM50 suruh beli makan budak2 tu.

 Mufa pi beli burger bagi budak2 tu makan.

Tak sampai berapa hari lepas tu, Sales Ah Yong - dlm zaman ekonomi merudum tahun 2007/208 tu - tiba2 naik mencanak hampir RM50 Ribu, termasuk RM8000 ada hamba Allah mana entah mai bayaq hutang lama dekat 10 tahun dah tak bayaq (mungkin hamba Allah tu nak clear hutang sebelum pi haji kot, wallah hu aklam).

Mufa habag, ada satu bangunan kat depan tu, brg2 dia Mufa hutang kat kedai Ah Yong nie dekat RM30,000 tapi bayar bulan2 ikut suka ja, kadang2 bayar RM50 kadang2 RM100 ikut mana ada. Sekali tu ada syarikat mana entah mai bagi cash RM200 ribu lebih kat rumah Ummu Salamah (depa buat asrama budak2 pompuan), sebelum tu Mufa nak pi clear hutang RM30,000 dgn Ah Yong - marah Ah Yong kat dia, Ah Yong kata:

 "Lu mau kasi bisness wa mampus ka?".

Rupa2 nya Ah Yong tu kira hutang yg ada kat budak2 tu sebagai MODAL Rolling dia, selagi rumah anak yatim tu berhutang dgn dia, selagi tu REZEKI dia duk mai.


Ish, org bukan Islam pun percaya, kalau kita tak percaya tak tau lah. Mufa dan adiknya, Pak Ndak cukup percaya dgn benda2 nie, bagi depa rezeki anak2 yatim nie tak payah risau, insyaallah dia mai sendiri. Pak Ndak habag kat kami:

"Percaya tak kalau saya kata, pagi tadi saya pi cek barang kat dapur, duk plan nak pi beli BAWANG dan UBI KENTANG sebab dua2 barang tu dah habis - tengok2 bila Wargakilang mai, dia bawa mai BAWANG dan UBI KENTANG seguni !!"

Ha, saya pun terkejut sebab kami duk masuk kg ni bukannya biasa sgt bawa bawang dan ubi kentang, cuma sekali ja waktu Jln2 Masuk Kg Musim Korban hari tu, kami agihkan daging korban beserta bawang lima enam bijik dan ubi kentang sorang sikit, tapi tak ada lah pula bawa sampai seguni macam nie.


Yang nak jadi mistiknya pula,  bawang dan ubi kentang dlm gambar di rumah saya nie (sebelum bertolak ke sini) - sampai hari ni saya tak tau siapa yg bagi - dia cuma SMS kata sumbangan ikhlas HAMBA ALLAH untuk anak yatim / orang miskin. Hmm - mistik sungguh.

Rezeki anak-anak yatim, kami bertuah kerana terpilih menjadi "posmen".

Insyaallah ada masa kami akan ke Gerik lagi,

moniermatdin@yahoo.com
6.2.14
http://www.moniermatdin.blogspot.com
www.faceboook.com/wargakilang

7 comments:

ibnudaud said...

Salam, boleh minta no akaun dan contact no pengurus rumah anak2 yatim ni?

Mohd Monier Bin Mat Din said...

Sebarang sumbangan bolehlah disalurkan ke akaun berikut:
Pemegang amanah yayasan ummu salamah maybank 5580 7951 2015
Tel Sdra Mufa 0195571625
Lot 2877 jln air ganda kg air panas 33300 gerik pera

me! said...

Kalau terua bank in sumbangan pd akaun pemegang amanah yayasan tu
Kena inform saudara mufa ke..?
Or just bank in saje...

Mohd Monier Bin Mat Din said...

Seeloknya inform Mufa..tq

Abu Muhammad said...

Subhanallah... Cerita yang sangat menginsafkan :)

razman sabri said...

Terima kasih semua kerana membantu rumah anak2 yatim ummu salamah..sye bekas pelajar disitu ,,mufahuddin abdul razak sudah seperti. Ayah kandung kami..,sye fham kesusahan yg dihadapi asrama ummu salamah...bab jual kacang tu memang Abah mufa slalu cerita kat anak2 ummu salamah..terima kasih semua

iza azwati Hazih said...

Kuasa Allah kan..